Afrika toplumları sömürgeden kurtuluşunu kutlamak, ırkçılığı reddetmek ve Afrika’nın tüm diğer dünya ülkeleriyle eşit olduğunu göstermek amacıyla 25 Mayıs’ı Afrika Günü olarak kutlamaktadır. Afrika Günü etkinlikleri çerçevesinde dünyanın dört bir yanında farkındalık oluşturmak, Afrika’nın kültürel çeşitliliğini göstermek ve yatırımlara diğer dünya ülkelerini teşvik etmek gibi etkinlikler yapılmaktadır.(1)
25 Mayıs’ta kutlanmasının sebebi Afrika Birliği Örgütünün 25 Mayıs 1963’te kurulmasıdır.
6 Mart 1957’de Gana’nın bağımsızlığını kazanması tüm Afrika ülkeleri için ilham oldu.(2) Gana bağımsızlığından bir yıl sonra, ilk Bağımsız Afrika Devletleri Konferansını 15 Nisan 1958'de topladı. Konferans, Afrika'nın kıtanın sömürge ve emperyalist hakimiyetini reddetmesinin bir platformuydu ve kıtada düzenlenen ve çeşitli Afrika ülkelerini bir araya getiren ilk Pan-Afrika kurtuluş konferansı oldu. Konferansta 15 Nisan her yıl kurtuluş hareketinin devam eden ilerleyişini işaret etmek ve Afrika Halkının yabancı hakimiyet ve sömürüden arındırma kararlılığını sembolize etmek üzere Afrika Özgürlük Günü olarak kutlanmasına karar verildi.(3)
Bundan altı yıl sonra Etiyopya İmparatoru Haile Selassie, 22-25 Mayıs 1963 tarihlerinde Etiyopya’nın başkentinde 32 bağımsız Afrika ülkesini toplamış ve Afrika Birliği Örgütü’nün kurulmasına vesile olmuştur. Afrika Birliği Örgütü 9 Temmuz 2002’den itibaren Afrika Birliği adını almıştır. Amacı Afrika ülkeleri arasındaki dayanışma ve iş birliğinin artırılmasıdır. Merkezi hâlen Etiyopya’nın başkenti olan Addis Ababa'da bulunan bu birliğe Afrika'da bulunan tüm ülkeler üyedir(4)
Afrika Birliği, tüm Afrika ülkelerini tek çatı altında toplamayı hedefleyen, dayanışma ve yardımlaşmayı artırmayı amaçlayan bir kuruluştur.
Şu anda Afrika Birliği’nin 55 asil üyesi 2 üye talebi, Türkiye’nin de içinde bulunduğu 8 adet gözlemci üyesi bulunmaktadır.
Afrika Günü her yıl farklı temalarla kutlanmaktadır.
Afrika Ülkeleri’nin sömürgeden kurtuluşunu kutlamak, ırkçılığı reddetmek ve Afrika’nın tüm diğer dünya ülkeleriyle eşit olduğunu gösterdiği bu gününü biz de kutluyoruz.
Renkler ülkelerin Afrika Birliği'ne üyelik yılını göstermektedir
- https://www.bukrek.com/gun/afrika-gunu
- https://tr.wikipedia.org/wiki/Gana
- https://africa.com/10-things-know-africa-day/
- https://tr.wikipedia.org/wiki/Afrika_Birli%C4%9Fi