Afrika'ya Gidenlere Öneriler

AFRİKA’YA GİDENLERE ÖNERİLER

Nisanur ATCI

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi, 4.sınıf öğrencisi

Sizi birçok yokluğa rağmen mutlu olmayı, gülmeyi ve şükretmeyi öğreten bir kıtaya seyahat ederken yanınıza almanız gerekenler hakkında bilgilendireceğiz.

Öncelikle hepimizin bildiği gibi Afrika’da bölgeden bölgeye değişen hastalıklar var. Bunları öğrenmek ve önleminizi almak için TC Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nün https://www.seyahatsagligi.gov.tr/ sitesine bakabilirsiniz. Sitede ülkelerde görülen hastalıklar ve alınması gereken önlemler çok ayrıntılı anlatılmış. Eğer gideceğiniz bölge sıtma açısından riskli bir bölge ise,  sıtma ilacı kullanmanız ve yanınıza almanızda fayda var. Ayrıca sinek kovucu spreylerin de kullanılması gerekir.

Pasaport, vize, kimlik gibi elzem şeyleri aldığınızdan emin olun. Yanınıza alacağınız parayı dolar cinsinden alın. Gittiğiniz ülke neresi olursa yerel para birimine çevirmeniz kolaylık sağlayacaktır.

Valizinizi hazırlarken…

Sürekli kullandığınız ilaçlarınız varsa yanınıza almayı unutmayın. Gittiğiniz yerde hava değişikliğinden ötürü halsizlik, baş ağrısı, hafif ateş, soğuk algınlığı yaşayabilirsiniz. Yanınıza analjezik, antipiretik almanızı tavsiye ediyoruz. Aile hekiminize durumu anlatırsanız gereken ilaçlar konusunda size yardımcı olacaktır. Yolculukta mide bulantısı yaşıyorsanız antiemetik ilaç almayı unutmayın. Afrika güneşine karşı güneş koruyucu kremlerinizi de yanınızda bulundurmanız gerekir.

Peki, ne giyelim?

Hava genellikle sıcak olduğu için ince, bol ve pamuklu kıyafetleri tercih edebilirsiniz. Açık renkli elbiseleri tercih etmeniz, bölgenin sıcak olması açısından avantajlı olacaktır. Gittiğiniz ülkeyi de göz önünde bulundurarak dikkat çekici ve pahalı kıyafetlerdense daha gündelik kıyafetleri tercih etmenizi önerebiliriz. Gittiğiniz ülkenin ekonomik durumu iyi değilse giyeceğiniz kıyafetler insanların size karşı yaklaşımını etkileyecektir.

Ayrıca; valizinizin üstüne adınızı yazın.

Yolda okumak için kitap almak iyi bir fikir. Fakat ağırlık olmasın derseniz yolculuk öncesi e-kitap indirmeyi düşünebilirsiniz.

Şarj aleti ve taşınabilir şarj aleti, kişisel hijyen malzemeleri, güneş gözlüğü, sinek kovucu, yara bandı, şapka, yedek lens, lens solüsyonu genelde unutulma ihtimali yüksek malzemelerdir.

Not defteri ve kaleminizi mutlaka yanınızdaki çantaya alın. İlginizi çeken bir şey olursa hemen not alın. Geri döndüğünüzde unutulmayacak anılar biriktirmeniz dileğiyle….