Dr. Ahmed Hasan Muhammed, Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD'da bir aylık rotasyonunu tamamladı.

25.08.2019

İMÜ Göztepe EAH Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nda bir aylık rotasyonunu tamamlayan Somalili Dr. Ahmed Hasan Muhammed ile Genel Cerrahi Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Öğrencisi Dr.Furkan Kılıç’ın yaptığı röportaj:

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Benim adım Ahmed Hasan Muhammed. University Of Selam’dan 2014’te pratisyen doktor olarak mezun olup çalışmaya başladım. Anesteziyolojiye ilgiliyim ve eğitimler alıp, bu branşta çalışmaya devam ettim. Evliyim ve 5 çocuğum var. Ailemle birlikte başkent Mogadişu’da yaşıyorum.

Somali’de çalıştığınız hastanenin ismi nedir? Bize oradan bahseder misiniz?

Dr. Osman Fiqi Hospital , Mogadişu’da. Hastanede 5-6 doktor mevcut. Ben hastanedeki tek anestezi doktoruyum. Jinekoloji, Üroloji, Genel Cerrahi branşları aktif olarak çalışmakta. Günlük ortalama 5-6, maksimum 10 cerrahi operasyon yapılmakta. Bununla birlikte bu saydığım branşlar poliklinik hizmeti vermektedir.

Türkiye’ye daha önce geldiniz mi?

2012’de öğrenciyken gözlemlerde bulunmak için ve 2014 yılında mezun olduktan sonra Türkiye’ye geldim, birer ay kaldım. Bu üçüncü kez Türkiye’ye gelişim. Yıllık izin sürem olan bir ayı burada geçirmek istedim ve iyi ki tekrar geldim.

Bir aylık rotasyonunuz boyunca neler yaşadınız?

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim Araştırma Hastenesi Anesteziyoloji Kliniğinde çok güzel bir ay geçirdim. Buradaki profesörler, uzmanlar ve asistanlarla tanıştım. Kafamdaki soruları sorabileceğim kişilerle beraber oldum. Yeni teknikler gördüm. Sorduğum sorulara çok detaylı cevaplar aldım. Bu stajımın eğitimimde çok önemli olacağını düşünüyorum.

Genel olarak rotasyonunuz boyunca neler yaptınız?

Türkiye’ye önceki gelişimde 2 hafta yoğum bakım ünitesinde çalışmıştım. Bu defa bir ay boyunca ameliyathanede idim. Özellikle rejyonel anestezi yapılan masalarda vakit geçirdim, bu konuda kendimi geliştirmek istiyordum. Ben hastanemde anestezist olarak çalışmakla beraber hem ilgim hem de tecrübem olması dolayısıyla cerrahi işlemler ve tedaviler de yapmaktayım. Bu sebeble anesteziyoloji kliniği dışında genel cerrahi kliniğinden Prof.Orhan’ın yanında gözlemlerde bulundum.

Çalıştığınız hastane ile Göztepe EAH arasındaki farklılıklar nelerdi?

Geldiğim yer, hastanem Göztepe’den kesinlikle çok farklı. Göztepe’de standartlar var ve uygulanabiliyor. Her branştan doktor var ve branşlarda birden fazla doktor var. Gerektiğinde yardımcı olabilecek birçok doktor var hastanenizde ama benim hastanemde bu çok kısıtlı. Bazen genel cerrahımızın ihtiyacı olduğunda ben yıkanıp eldiven giyip yardım ediyorum.

Yeterli doktorumuz olmaması ve çok hastamız olması nedeniyle uzun mesailer yapıyoruz. Gerekli tıbbi ekipmanların çoğu yok. Bu ekipmanları getirebilecek firmalarla iletişimimiz dahi yok.

Türk insanını nasıl buldun, sana karşı nasıl davrandılar?

Türkiye’de olmaktan çok mutluyum. İnsanlar bana karşı hep çok misafirperverdiler. Göztepe’deki doktorlar çok sıcakkanlı, ülkeme döndüğümde danışabileceğim, kontakt kurabileceğim meslktaşlarım ile tanıştım ve bu çok faydalı olacak. Ayrıca burada yaşadıklarımı, öğrendiklerimi, izlenimlerimi hastanemdeki doktorlara anlatacağım.

Gelecek planlarınız nedir?

Anesteziyoloji konusunda daha çok eğitim almak ve anesteziyoloji uzmanı olmak istiyorum. Türkiye’ye tekrar gelmeyi ve yeni şeyler öğrenmeyi arzuluyorum. Ülkemde insanların doktora ihtiyacı var ve ben bunun farkındayım. Eğitimimi tamamladıktan sonra insanlarıma daha iyi hizmet edeceğim.

Son olarak bize söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Türkiye’ye çok teşekkür ediyorum. Türkiye bize yardım elini uzatmadan önce 30 yıldır kimsenin farkında değildik. Burada birçok Somalili tıp fakültesi öğrencisi ve asistanlık eğitimi alan doktorlar var. Umarım onlar da eğitimini tamamlayıp Somali’ye döner ve çalışmaya başlarlar. İstanbul Medeniyet Üniversitesi’ne ve Göztepe Eğitim Araştırma Hastanesi’ne de çok teşekkür ederim, bana sağladıkları bu fırsat için. Umuyorum ki 10 yıl sonra ülkemdeki durum çok daha iyi olur ve bu sefer daha güzel şeylerden bahsederim.