Fakültemiz Dönem 2 öğrencisi Edip, Somalili Dr. Hassan Ali ile röportaj yaptı

02.03.2020

Somali’den İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği’ne observer olarak gelen Genel Cerrahi asistanı Dr. Hassan Ali Abdulle Hassan, Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencilerimizden Muhammed Edip Aydın’ın 2 aylık bu süreçle ilgili sorularını yanıtladı.

Türkiye’ye hoşgeldiniz. Buraya geliş hikayenizden kısaca bahsedebilir misiniz? Somali’de hangi hastanede çalışıyorsunuz?

Öncelikle buraya gelmem için bana yardımcı olan herkese teşekkür ederim. İki ay boyunca İMÜ Göztepe EAH Genel Cerrahi Kliniği’nde observer olarak bulunmak için Prof. Dr. Orhan Alimoğlu ile görüştüm ve iznini aldım. Somali’de başkent Mogadişu’da Shaafi Hastanesi’nde çalışıyorum.

Buraya gelirken beklentileriniz nelerdi? Ayrılırken bu beklentilerinizin karşılandığını düşünüyor musunuz?

Benim ve arkadaşlarımın buraya gelirken beklentilerimiz çok iyi yöndeydi. Çünkü 2 yıl önce de buraya gelmiş ve cerrahi hakkında muhteşem şeylerle karşılaşmıştım. Türkiye’yi de çok güzel buldum; ancak daha çok eğitimime odaklandım. Vaktimi yeni cerrahi enstrümanları incelemekle ve özellikle de ameliyathanede gözlem yapmakla geçirdim. Beklentilerimin karşılığını aldığımı düşünüyorum.

Somali ve Türkiye’deki sağlık sistemlerini kıyaslamanızı istesem neler söylersiniz?

Biz az gelişmiş bir sağlık sistemine sahipken Türkiye gelişmiş bir sağlık sistemine sahip. Somali’de insanlarımız yıllardır savaşla uğraşıyorlar ve bu süreçte gelişmek için çalışma imkanı bulamadılar. Başkentimiz Mogadişu’da hükümetin yönetiminde en az 5 hastane var, kalan belki de 20 hastanenin yönetimi özel sektörde. Tüm sağlık sistemimiz dünya standartlarına sahip değil.

Bir genel cerrahi asistanı olarak kariyer planınız nedir?

Genel cerrahi alanında iyi bir uzman olmak istiyorum. Endoskopik ve laparoskopik cerrahiyi tam olarak uygulayabilmek istiyorum. Açık cerrahiden laparoskopik cerrahiye kadar tüm yöntemleri uygulayabilmek için kendimi geliştirmek istiyorum.

İMÜ Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Doktorlardan temizlik görevlilerine, güvenlik görevlilerine herkesin birbirine iyi davrandığı güzel bir hastane.

Bu hastenedeki doktorlarla ilişkileriniz nasıl?

Dr. Furkan, Dr. Muhammet Ali, Dr. Öğretim Üyesi Metin Leblebici ve daha pek çok doktorla tanıştım, hepsiyle iyi ilişkiler kurduk. Bizi karşılamaları, bilgi düzeyleri, bizlere açıklama yapmaları, her şey çok iyiydi.

İstanbul’dan bahsetmenizi istiyorum biraz da. İstanbul hakkında sevdiğiniz ve sevmediğiniz ikişer şey söyler misiniz?

İnsanların sokaklarda fikir ayrılığı, çekişme yaşamadan, birbirlerine bağırıp çağırmadan, kavga etmeden yürümelerini şaşkınlıkla gözlemledim. Bu davranış biçimini toplum açısından olumlu buluyorum. Çevrenin temizliği de takdir ettiğim bir özellik. Çevrede hiç toz, çöp yok ki bu İstanbul’un gelişmişliğini gösteriyor. İstanbul’da ya da hastanede olumsuz olarak söyleyebileceğim bir olaya rastlamadım.

Somali’de çalıştığınız Shaafi Hastanesi’nin ameliyathanesi ile İMÜ Göztepe EAH’nin ameliyathanesi arasında ne gibi farklar var?

Shaafi Hastanesi burdaki kadar çeşitli cerrahi enstrümana sahip değil. Burdaki enstrümanların pek çoğu eşsiz ve tek kullanımlık. Örneğin koter cihazı, Shaafi Hastanesi’ndeki cihazlar tekrar kullanılabilir özellikte, burdakiler ise tek kullanımlık. İntestinal anastomoz staplerine de sahip değiliz. Bu yüzden megakolon teşhisi koyduğumuz bir hastayı tedavi etme imkanına sahip değiliz. Böyle bir hastayı yurtdışına sevk etmek mecburiyetinde kalıyoruz. Türkiye’nin Somali’de açmış olduğu Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi’nde gerekli ekipmanlar var. Zaman zaman buraya Türk cerrahlar geliyorlar ve kaldıkları süre boyunca diğer hastanelerden sevk edilen hastaları kabul edip ameliyatlarını yapıyorlar. Ancak onlar Somali’den ayrıldığı zaman dediğim gibi tedavi edemediğimiz hastaları İstanbul, Ankara, Malezya gibi yerlere göndermek zorunda kalıyoruz.

Bu 2 aylık observerlık süreci, doktorluk pratiğinizde neleri değiştirecek?

İMÜ Göztepe EAH’a 2 yıl önce de gelmiştim. O ziyaretimde doktorluk pratiğimdeki eksik noktalar bana gayet detaylı şekilde açıklanmış, eksikliklerim hakkında oldukça faydalı bir eğitim sürecinden geçmiştim. Bu ziyaretimde bu noktada çok fazla değişen şey olmadı; çünkü dediğim gibi ilk ziyaretimde geçirdiğim verimli eğitim süreci bana zaten pek çok şey katmıştı.

En beğendiğiniz Türk yemeği hangisi oldu?

Türk yemeklerinin oldukça lezzetli olduğunu söyleyebilirim. Oyumu kebaptan yana kullanıyorum.

Röportaj için teşekkür ediyoruz. İyi yolculuklar, Somali’ye selamlar.