Fakültemiz Dönem 4 öğrencisi Süleyman, Somaliland’li Dr. Hassan Jama ile röportaj gerçekleştirdi.

04.09.2019

Öncelikle kendiniz ve Somaliland hakkında bize ne tür bilgiler verebilirsiniz ?

Ben Dr. Hasan JAMA, 30 yaşındayım, evliyim ve iki oğlum var. Genel cerrahi doktoruyum.

Somaliland nüfusu 3,5 ile 4 milyon arasında olan bir sahara ülkesi. Somaliland  yarı-çöl bir iklime sahip ve genellikle sıcak. Bazı aylar yağışlı iken bazı aylar hiç yağmur yağmaz özellikle haziran ve temmuz aylarında yağış olur. Somaliland'i ekonomi açısında ele alırsak, ekonomi iç savaştan sonra büyüyor. Dünyaca ünlü bir içecek firmasından başka büyük bir firma yok. Bunun haricinde bölgesel firmalar ülkede büyüyor ve gelişiyor.

Somalilad’ın genel olarak eğitim sistemini nasıl değerlendiriyorsunuz? Tıp eğitimi ve hastaneleri hakkında bize hangi bilgileri verebilirsiniz?

90’lı yıllardaki iç savaşla beraber eğitim sistem bozuldu.2000’li yıllarla beraber ise üniversiteler kurulmaya başladı. Şu an ülkede 2'si devlet üniversitesi 8'i özel üniversite olmak üzere tıp eğitimi veren 10 üniversite var. Ben Hargeisa Üniversitesi'nden mezun oldum.

Ülke 6 eyalet ve her eyalette 1 devlet hastanesi var. Bu hastanelerden sadece birine yeterli diyebiliriz. Diğer hastaneler çok yetersiz ve kalitesi düşük.

Somalilad’da ilaca nasıl ulaşıyorsunuz ve ülkedeki ilaç kullanımı nasıl?

İlaçlar değişik ülkelerden geliyor, buna bağlı olarak kalitesi ve fiyatı değişiyor. Mesela Çin, Bangladeş ve Hindistan’dan gelen ilaçlar ucuz iken İngiltere ve Avrupa'dan gelen ilaçlar pahalı oluyor.

Somaliland'de ilaç kullanımı ile alakalı devletin bir yasaklama veya kısıtlaması yok. Eczacıdan istediğin herhangi bir ilacı ücreti karşılığında alabilirsin.

Biraz da Türkiye ve İstanbul hakkında konuşalım, ülkemiz hakkındaki izlenimleriniz nelerdir?

Öncelikle İstanbul’a geleli bir hafta oldu bu yüzden fazla bir izlenime sahip değilim. İstanbul’un tarihi yerlerin gezme veya değişik lezzetleri tatma fırsatım olmadı. Şu anda birkaç Türkçe kelime öğrenmeye çalışıyorum.

Türk meslektaşlarınız hakkında neler söylemek istersiniz?

Başka ülke doktorlarıyla karşılaştırdığımda çok çok kibarlar. Hastalara daima çok yardımcı olmaya çalışıyorlar.

Prof. Dr. Orhan Alimoğlu hocamız hakkında görüşleriniz nelerdir?

Öncelikle çok kibar ve iyi bir insan. Onun gibi olmak istiyorum. Ne zaman ihtayacımız olsa bize yardım ediyor. Benim rol modelim.

Röportaj için teşekkür ederiz. Somaliland'e selamlar.