Fakültemiz Dönem 4 öğrencisi Yusuf İhsan, Filistinli Stajyer Dr. Muhammed Ghuniem ile röportaj yaptı

03.09.2019

Fakültemiz 4. sınıf öğrencilerinden Yusuf İhsan Özdilek, Filisitin’den İMÜ Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastenesi Genel Cerrahi Kliniğine gelen ve 2 ay boyunca misafir ettiğimiz Stajyer Dr. Muhammed Ghuniem ile bu süreçteki deneyimleriyle ilgili bir röportaj gerçekleştirdi.

Türkiye'ye hoşgeldin Muhammed. Ülkenden bir soruyla başlayalım: Filistin’de hangi hastanede eğitim görüyorsun?

Gazze İslam Üniversitesi öğrencisiyim. Üniversite olarak bir eğitim-araştırma hastanesine sahip değiliz. Stajları değişik hastanelerde görüyoruz. Staj için en çok gittiğimiz hastane European Gaza Hospital.

Birçok vatandaşınız maalesef ülkesini terk etmek zorunda kalıyor. Peki şu anda Filistin’de ne kadar insan yaşıyor? Aynı soruyu yaşadığın şehir Gazze için de tekrarlayayım.

Birçok vatandaşımız mülteci olarak Lübnan, Ürdün gibi ülkelerde yaşıyor. Onlarla birlikte nüfusumuz 13 milyon. Ancak şu anda Filistin’de 6,5 milyon insan yaşıyor. Gazze’nin nüfusu ise 2 milyon.

Gazze’de kaç tane hastane var?

6 tane devlet hastanesi var; ancak birçok küçük klinik mevcut. Halkın sağlık hizmetlerine yeteri kadar erişemiyor. Aslına bakarsak yeteri kadar doktora sahibiz; ancak hastane sayımız yetersiz. Acil servisler bizim gibi bir coğrafyada büyük öneme sahip. Maalesef bu konuda da kendimizi çok geliştirmemiz gerekiyor. Yani fiziki yetersizlikler şu anda çözüm bekleyen bir sorun.

Türkiye ve Filistin’deki hastaneler arasında bir doktor olarak çalışma koşulları bakımından ne tür farklar var?

Ben burada 2 ay boyunca genel cerrahi kliniğindeydim. Şunu gördüm ki Türkiye’de çalışan doktorlar bir hastaya bizim Filistin’de ayırdığımızdan daha fazla vakit ayırabiliyorlar. Ayrıca burda bizde bulunmayan, az sayıda bulunan, bulunsa da eski oldukları için aynı verimi alamadığımız birçok ekipman bulunuyor. Bu da hastalara sunulan hizmet kalitesinde ciddi bir farka neden oluyor. Çalışma saatlerimiz arasında da farklılık var, burda çalışma saatleri ülkemdekinden daha uzun. Bizde genelde saat 3’te mesai biter; ancak burda insanların 7’ye kadar çalıştığını gördüm.

Kariyer planın nedir? Hangi branşta uzmanlaşmayı düşünüyorsun?

Ülkemde çok ihtiyaç olduğu için acil tıp ya da ortopedi alanında uzmanlaşmak istiyorum. Ne zaman nerde bir saldırı gerçekleşeceği belli olmuyor. İlk tercihim ortopedi.

İlerde Filistin dışında bir yerde çalışmayı düşünür müsün?

Türkiye’de uzmanlık eğitimi almak isterim. Ancak dediğim gibi ülkemde uzman doktorlara ihtiyaç var. Bu yüzden ülkemde hizmet etmek isterim.

Türkiye’deki sağlık sistemini Filistin’dekiyle karşılaştırmanı istesem neler söylersin?

Türkiye’deki sistem çok iyi. Kurallar belli ve herkes ne yapması gerektiğini biliyor. Herkes sorumluluğunun farkında ve üslerine karşı saygılı davranıyorlar. Takım çalışması çok iyi ve bu da klinikte başarıyı getiriyor.

Gazze’deki sağlık sistemine nasıl katkıda bulunmak istersin?

Gazze’de hiç travma merkezi yok. Bu kadar sık saldırının olduğu bir yerde bu büyük bir ihtiyaç. Ortopedi alanında uzmanlaşmak istediğimi söylemiştim. Böyle bir travma merkezi açmayı çok isterim.

Burda genel cerrahi kliniğindeydin. Prof. Dr. Orhan Alimoğlu hocamız ve asistan doktorlarla ilişkinizden bahseder misin?

Orhan Hoca çok kibar biri. Bana her zaman yardımcı oluyor. Asistanlarla da aram iyi. Onlarla daha sık görüşüyorum. Onlarla muhabbet etmeyi seviyorum.

Biraz da sosyal hayatla ilgili konuşalım. Türk yemeklerini nasıl buldun? Ülkendeki yemekleri özledin mi?

Çiğ köfteyi ilk kez burda denedim, bence daha fazla pişmesi gerekiyor. (Gülerek) Sucuk da burda ilk kez tattığım yiyeceklerden, tadını beğendim. Burdaki yemekleri genel olarak sevdim; ancak yine de ülkemdeki yemekleri özlediğimi söyleyebilirim.

Röportaj için teşekkürler, benim sorularım bu kadardı. Filistin'e selamlarımızı ilet. Eklemek istediğin bir şey var mı?

Önümüzdeki yıllarda ülkemden daha fazla tıp öğrencisinin ya da doktorun Türkiye’ye gelip burayı görmelerini ve eğitim almalarını isterim. Ayrıca burdan doktorların da Filistin’e gelmeleri iyi bir fikir. İnşallah gelecekte üniversitelerin de anlaştığı bir aşamaya geçilir.