Fakültemiz Dönem 6 öğrencisi Sema, Somaliland’li Dr. Abdussamad Roble ile bir röportaj yaptı.

26.08.2019

Fakültemiz dönem 6 öğrencisi Sema Gündoğdu, Somaliland'den İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniğine gözlemci olarak gelen Dr. Abdussamad Roble ile bir röportaj yaptı.

Somaliland'de çalıştığınız hastanenin adı nedir?

Hargeisa Group Hastanesi. Somaliland'in başkenti ve en büyük şehri olan Hargeisa şehrinde bulunuyor.

Somaliland'in nüfusu ne kadar? Kaç tane şehri var?

Nüfusu yaklaşık 2,5-4 milyon civarında. 6 tane büyük şehri var. Hargeisa da en büyük şehri.

Peki Somaliland'de kaç tane hastane var?

Özel hastaneler ve devlet hastaneleri mevcut. Özel hastane sayısı çok fazla. Ancak 6 büyük şehirde 6 ana devlet hastanesi mevcut.

Somaliland ve Türkiye'deki çalışma koşullarını karşılaştırmanızı istesem neler söylersiniz?

Büyük farklar olduğunu söyleyebilirim. Türkiye’de daha iyi koşullar ve imkânlar var. Benim ülkemde sistem biraz zayıf. Orda sağlık kuruluşlarında doktor ve personel kıtlığı var. Kullanılan alet ve cihazlarda da eksiklikler var. Bu da hastalara sunulan hizmette büyük eksikliklere neden oluyor.

Bir kardiyolog olarak kariyer planınız nedir?

Girişimsel kardiyoloji alanında kendimi geliştirmek istiyorum.

Türkiye’de kardiyoloji kliniğindeki meslektaşlarınızla aranız nasıl?

Çok iyi. Hepsi ingilizceyi akıcı konuşuyor. Benimle kolay iletişime geçiyorlar. Bu nedenle onlara her şeyi sorup yardım isteyebiliyorum. Onlarla burada çalıştığım için mutluyum.

Kardiyoloji Anabilim dalı başkanı Prof. Dr. Mustafa Çalışkan ile aranız nasıl?

Mükemmel. Dost canlısı biri ve iyi arkadaş olduğumuzu söyleyebilirim.

Türkçe hakkında ne düşünüyorsunuz? Zor mu sizce?

Hayır benim için kolaydı. Nedense Türk alfabesi ve Somaliland alfabesi birbirine benziyor.

Türk yemeklerini nasıl buldunuz?Kebabı sevdiniz mi?

Genel olarak sevdim ancak en çok cacığı sevdim. (Gülerek) Etin tadı kendi ülkemdekinden farklı geldiği için kebabı pek sevemedim.

Türk insanı hakkında görüşleriniz nasıl?

Genel olarak hoşgörülü,misafirperver ve yardımsever insanlar. Bir yere gitmeye çalıştığınızda size yardımcı olmaya çalışan kibar insanlar.

İstanbul'u gezme fırsatınız oldu mu?

Evet oldu. Ramazan ayının son günü kardiyoloji ekibiyle birlikte Sultanahmet Cami, Üsküdar gibi yerleri gezdik.

Gelecekte Türkiye'de çalışmak ister misiniz?

Somaliland’de çalışmak isterim, çünkü oradaki insanların bana ihtiyacı var.

Göztepe EAH hakkında ne düşünüyorsunuz? Somaliland'de çalıştığınız yerle kıyaslar mısınız?

Burda çok fazla imkan ve teknik alet var. Kendi ülkemde bu kadar imkan sadece devlet hastanesinde değil özel hastanelerde bile yok. Hargeisa'da  eko cihazı çok eski ancak burdaki cihazlar yeni, bu da çok daha kolay tanı koyma imkanı sunuyor doktorlara.

Hargesia'da çalıştığınız hastane ülkenin en büyük hastanesi mi?

Evet. Kardiyoloji'de sadece 1 tane profesör var. Poliklinikte ise spesifik olarak ilgilenen biri yok. Ancak burada çok fazla sayıda profesör var.

Kaç yaşındasınız? Eğitiminizden bahseder misiniz?

33 yaşındayım. 6 yıl önce tıp fakültesini bitirdim. Sonra çalışmak için gittim. Çünkü ülkemde mezuniyet sonrası uzmanlık eğitimi yok. Ben ve ekibim mezuniyet sonrası eğitim alan ilk kişileriz.

Ülkenizde kardiyoloji uzmanlığı kaç yıl?

3 yıl

Röportaj için Dr. Abdussamad Roble 'a teşekkürlerimizi sunuyor, meslek hayatında başarılarının devamını diliyoruz.