İstanbul-Afrika Sağlık Buluşmaları: Somaliland Tecrübesi Konferansı Yoğun Katılımla Gerçekleştirildi

25.02.2020

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Afrika Sağlık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (MASAM) ile koordineli olarak faaliyet gösteren Genç MASAM Öğrenci Topluluğu’nun düzenlediği “İstanbul-Afrika Sağlık Buluşmaları: Somaliland Tecrübesi” konferansı, yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. 13 Şubat 2020’de İstanbul Medeniyet Üniversitesi Aşıkpaşa Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe yazar ve senarist Tarık Tufan, yönetmen Faysal Soysal ve yazar Cengiz Madenci de katıldı.

Etkinlik, Genç MASAM Öğrenci Topluluğu başkanı ve tıp fakültesi 4. sınıf öğrencisi Yusuf İhsan Özdilek’in açılış konuşmasıyla başladı. Afrika’dan observer olarak İMÜ Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gelen misafirlerle yaptıkları etkinliklerden ve Afrika’daki sağlık sorunlarının bilimsel yöntemler izlenerek çözüme kavuşması için yürüttükleri projelerden bahseden öğrencimizin konuşmasının ardından yönetmen Faysal Soysal’ın hazırlamış olduğu, Somaliland’e giden 7 hekimin çalışmalarından kesitlerden oluşan videonun gösterimi yapıldı.

İzleyicilerin beğenisini kazanan video gösteriminin ardından Prof. Dr. Orhan Alimoğlu’nun moderatörlüğünde söyleşi bölümü başladı. Prof. Dr. Fahri Ovalı, Prof. Dr. Doğaç Niyazi Özüçelik, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Adem Tatlısu, Dr. Öğr. Üyesi Kurtuluş Açıksarı, Op. Dr. Sema Ovalı ve Dr. Nuray Çolapkulu’nun Somaliland’deki tecrübelerini anlattığı söyleşi bölümüne dinleyiciler de sordukları sorularla dahil oldu.

Söyleşide hekimlerin gözünden bir Afrika perspektifi çizildi. Maddi yetersizliklerin özellikle halkın nitelikli sağlık hizmetine ulaşımına nasıl engel olduğu, bu engellerin ancak uygulanacak eğitim programlarıyla sağlık çalışanlarının daha yeterli hale gelmesi yoluyla mümkün olabileceği vurgulandı. Bölgede yapılan hasta muayeneleri ve ameliyatların yanında asistan doktorlara, tıp fakültesi öğrencilerine ve diğer sağlık çalışanlarına yönelik düzenlenen eğitimlerin ve özellikle uzmanlık eğitim programlarının bu bağlamda ne kadar önemli olduğu ortaya kondu. Ülkede ilerleyen dönemde birçok uzmanlık eğitim programlarının başlatılması planı açıklandı.

Söyleşinin ardından Genç MASAM Öğrenci Topluluğu başkan yardımcısı ve tıp fakültesi 4. sınıf öğrencisi Enes Pay’ın sunuculuğunda Afrika ile ilgili soruların sorulduğu keyifli bir online bilgi yarışması düzenlendi. Katılımcılar sorulan 17 soruyu doğru cevaplamak için ter dökerken ilk 9’da yer alan katılımcılara Cengiz Madenci’nin Taveo, Tarık Tufan’ın Düşerken ve Faysal Soysal’ın Akdenizdeki Çöl kitapları yazarlarınca imzalanıp hediye edildi.

Bu konferansın düzenlenmesindeki emeklerinden dolayı Genç MASAM gönüllüleri tıp fakültesi 1. sınıf öğrencisi Süleyman Zahid Akyüz’e, 2. sınıf öğrencileri Yağmur Öztürk ve Edip Aydın’a, 4. sınıf öğrencileri Nisanur Atcı, Enes Pay, Süleyman Deniz Abdullahoğlu ve Yusuf İhsan Özdilek’e, 5. sınıf öğrencisi Hatice Feyza Dilek’e teşekkür eder, ilerde daha güzel çalışmalara imza atmalarını temenni ederiz.

Etkinliğin tamamını buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.