"İstanbul-Afrika Sağlık Buluşmaları: Somaliland Tecrübesi" Konferansına Öğrencilerimizin Yorumları

29.02.2020

13 Şubat 2020’de İstanbul Medeniyet Üniversitesi Aşıkpaşa Konferans Salonu’nda Genç MASAM tarafından gerçekleştirilen "İstanbul-Afrika Sağlık Buluşmaları: Somaliland Tecrübesi" konferansına katılan tıp fakültesi öğrencilerimizin etkinlik hakkındaki değerli düşüncelerini haberimizde bulabilirsiniz:

Whatsapp gruplarından etkinliğin paylaşılmasıyla haberim oldu. Daha önceleri birçok yerden yardım için doktorların Afrika’ya gittiklerini duymuştum. Hatta bir gün önce Hasan Koçoğlu hocamızın verdiği gönüllü hekimlik dersinde yapılan çalışmaları ve hocamızın yaptığı çalışmaları duyma fırsatı yakaladım. Ancak Afrika’ya yardım, ameliyat dışında bir de eğitim için gidildiğini yeni öğrendim ve bunun bizim fakültemizin desteğiyle gerçekleşiyor olması çok güzel. Etkinlikte hocalarımızın gayet samimi, yaptıkları işten duydukları memnuniyetle soruları cevaplamaları daha da ilgili dinlememi sağladı. Ayrıca hocalarımızın imkansızlıklar hakkındaki görüşleri ufkumu açmamı sağladı ve iyi ki katılmışım dedirtti. Organizasyon çok profesyonel değildi. Ama programın hocalarla soru cevap şeklinde ilerliyor olmasıyla samimi bir ortam oluşmasını sağladı ve bu durumu kamufle etti. Son olarak etkinliğin keyifli bir yarışmayla bitmesi salondan güler yüzle çıkmamı ve iyi vakit geçirdiğimi daha da hissetmemi sağladı. Yapmış olduğunuz bu yararlı etkinlik için teşekkür ediyorum.

Şidan Aj Çiçek, Dönem 1

Etkinlikten haberdar olmamda Whatsapp gruplarına atılan duyurular ve okulun çeşitli bölgelerine asılan afişler etkili oldu. Etkinliğin formatı çok güzeldi. Afrika da yapılan işler kadar o işlerin duyurulması, kazanılan tecrübelerin aktarılması da bence önemli. Bu konuda çok faydalı bir program oldu. Hocalarımız içtenlikle yaşadıkları şeyleri anlatarak ileride bizlerin de Afrika'ya kayıtsız kalmamamız gerektiği hissiyatını uyandırdılar. Somaliland'dan gelen misafirlerin konuşma yapması da güzel bir nüanstı. Ayrıca etkinliğe katılımın yoğun olması da beni sevindiren ayrı bir noktaydı. Çünkü toplulukların bir etknilik düzenleyebilmek için ne kadar emek sarfettiklerini biliyorum ve bunun karşılığı olarak programa duyulan ilgi çok önemli. Genç MASAM'ı bu etkinliklerinden dolayı kutluyor gelecekteki etkinlikleri için sabırsızlanıyorum.

Muhammed Hüseyin Sorkun, Dönem 2

Bir arkadaşım vasıtasıyla sizin çalışmalarınızı öğrendim ve sizi daha iyi tanımak için etkinliğinize katıldım. Afrika'daki faaliyetleriniz benim ilgimi çekti. Acaba bu yardımsever topluluğa ne gibi faydam olur düşüncesi ile grubunuza katıldım. Bir işe gönül veren hocalarımızın içtenlikle bu işi yapmaları gerçekten beni etkiledi. Afrika’da o insanlara ufacık bir yardımla yüzlerinin gülmesi siz gönüllülerin vicdanına huzur veriyordur diye düşünüyorum.

Samed Turan, Dönem 3

Etkinliği sınıf grubumuza atılan duyuru ile öğrendim. Aslına bakarsanız imkan bulabilirsem benim de meslek hayatımın bir döneminde Afrika'da çalışma niyetim var. Ayrıca çok değerli hocalarımız vardı etkinlikte, onların da tecrübelerini dinlemek istedim ve bundan dolayı katıldım. Beklentilerimi karşıladı kesinlikle. Organizasyonda bir eksiklik yoktu, etkinlik oldukça iyi hazırlanmıştı. Sadece mikrofonları kullanırken sıkıntı yaşadı hocalarımız ve izleyiciler buna biraz daha dikkat edilebilir. Ufuk açıcı bir etkinlikti, iyi ki katılmışım. Emeği geçen herkese teşekkürler.

Muhammed Çağrı Duysak, Dönem 4

Arkadaşlarımın sınıf grubunda paylaştıkları ve ilk defa adını orada duyduğum MASAM'ın yaptığı Somaliland etkinliği son zamanlarda katıldığım en iyi ve beni en çok duygulandıran aynı zamanda düşünmeye iten etkinlik oldu. Birbirinden değerli hocalarımızın bir an olsun maddi ve manevi kaygı gözetmeden çoğu insanın adını bile bilmediği, bilenlerin de gitmeye çekindiği bir ülkeye kendi mesleki bilgi ve becerilerini oradaki hekim arkadaşlarımıza gönüllü olarak aktarmak için gitmeleri benim ve etkinliğe katılan diğer arkadaşlarımın bir hayli yüreğini kabarttı. Daha önce defalarca Afrika'ya gönüllü olarak gittiğini bildiğimiz Orhan hocamızın böyle bir programa öncülük etmesi MASAM'ın ne kadar değerli ve başarılı bir kuruluş olacağını gösteriyor.

Sosyokültürel yapı ve sağlık sistemi hakkında neredeyse çok az şey bildiğimiz Afrika özelinde Somaliland'i hocalarımızın gözüyle görmek ve anlattıkları eşsiz tecrübeleriyle duymak, bunları anlatırken yaşadıkları duygu yoğunluğuna şahit olmak beni daha önce hayal bile etmediğim bu ülkeye ve daha doğrusu imkanları ülkemizden daha kısıtlı dünyanın herhangi bir yerine gitmeyi düşündürten en büyük etken oldu.

Programın başında izletilen görüntülerin bir dahaki sefere daha profesyonelce hazırlanacağı yeni bir programı dört gözle bekliyorum.

Sezer Altun,Dönem 5

Öncelikle moderatörlüğü Orhan Alimoğlu Hoca yaptığı için samimiyetleri soruları da cevapları da daha gerçekçi ve mizahsen yaptı. Çünkü kendisi sık sık Afrika’ya giden, bölgenin sağlık hizmetlerindeki durumunu iyi bilen biri. Hocalarımızın verdikleri güzel cevaplar eminim ki orada dinleyen herkeste keşke biz de böyle güzel işlerde koşturabilsek hissi uyandırmıştır ki zaten salondan bir arkadaşımız biz nasıl gönüllü olabiliriz diye sordu. Beni en etkileyen noktalardan biri de dinleyicilerden ev hanımı olan bir annenin “Hekim değilim ama en azından sizin yolluklarınız yapmak isterim” demesi oldu, konuşulanların insanlara geçtiğine en güzel kanıt bence buydu. Sondaki bilgi yarışması hem eğlenceli hem de interaktif olmasını sağladı. Olumsuz olarak iletebileceğim tek durum keşke Tarık ve Faysal hocamıza söz verilseydi, hekim olmayan birinin gözünden de bu yolculuğu dinlemek isterdik.

Son olarak inşallah biz de hocalarımız gibi balık veren değil balık tutmayı öğreten hekimlerden oluruz.

Afife Özkal, Dönem 6