Sudan'da Sel 506.000'den Fazla İnsanı Etkiledi

12.09.2020

• Geçtiğimiz hafta Sudan’da şiddetlenen yoğun yağmur; sel, göç ve ölümlerin artışına ve Sudan Hükümeti’nin ülke içinde 3 aylık acil durum ilan etmesine yol açtı.
  • Hükümetin İnsani Yardım Komisyonu’na göre temmuz ayının ortalarında başlayan yağmurdan şu ana kadar 506,000’in üzerinde insan etkilendi. Bunların 110,000’den fazlası sadece Eylül ayının ilk haftasında gerçekleşti.
  • Binlerce insan evsiz kaldı, birçoğu okullara sığındı. Bu durum hükümet ve öğretmenler için okulların açılmasından hemen öncesi olması nedeniyle birçok zorluğa yol açıyor.
  • Hükümet ve yardımsever insanlar yağıştan etkilenen bölgelerdeki binlerce insana destek oldu. Ancak benzeri görülmemiş sel felaketinin beklenenden fazla olması nedeniyle müdahale için gerekli erzaklar tükenmek üzere.
  • Durum daha da kötüye gidebilir; çünkü Etiyopya ve Sudan’ın belirli kısımlarındaki yağış tahminlerine göre, Mavi Nil’deki su seviyesinin yükselmesi ile sel ve yıkımlarda artış bekleniyor.

Sudan’daki Sel Felaketlerine Genel Bakış

Yoğun yağış ve sel, Sudan’ın büyük bir kesiminde yıkım izleri bıraktı. Evlerde, alt yapılarda, tarım arazilerinde ve diğer geçim yerlerinde görülen zararlar bunlardan bazıları. Uydu görüntülerine göre yalnızca Hartum, El Cezire ve Beyaz Nil eyaletlerinde 500 km2’nin üzerinde alan su altında kaldı. Bu sırada Hükümet’in İnsani Yardım Komisyonu (HAC) tarafından elde edilen bilgilere göre, nehir seviyesi yükselmeye devam ediyor ve ülkedeki 18 eyaletin 17’sindeki 506.000’in üzerinde insan selden etkilenmiş durumda. Sel ve heyelan sebebiyle yaklaşık 100 kişi öldü ve 46 kişi yaralandı.

Olay sonucu Sudan Geçici Hükümeti 4 Eylül’de 3 aylık süre için ulusal acil durum ilan etti. Bu karar ile ülkedeki tüm kuruluşların kazazadelerin acil ihtiyaçları için birlikte çalışması hızlanacak.

Benzeri görülmemiş fırtınalar ve sel özellikle Hartum, Kuzey Darfur ve Sennar eyaletlerini etkiledi. Nil nehrinin taşması, Nil çevresindeki ve kuzey eyaletlerdeki yerleşim yerlerinde, göçe ve insani ihtiyaçların artmasına sebep oldu. Ülke çapında 100.000’in üzerinde ev yıkıldı ya da zarar gördü. Binlerce insanın evsiz kalması onları akrabalarına ya da okullara sığınmaya zorladı. Olay, Eylül’ün ortasında başlayacak olan okulların açılmasını muhtemelen etkileyecek.

Ani sel baskınlarından en fazla etkilenen şehir olan Hartum'un çeşitli bölgelerinde 100.000 insan; sığınacak yer, günlük ev ihtiyaçları, temizlik ve sağlık servislerinden mahrum kaldı. HAC'ın aktardıklarına göre güçlü fırtınalar bölgede yaşayan mültecilere de ağır etkiledi. Biri 18 aylık bebek ikisi de çocuk olmak üzere en az dokuz kişinin Nil Nehrinde sürüklenerek boğulduğu biliniyor.

Yoğun yağış, Sudan'ın genelinde COVID-19 ve farklı hastalıkların yayılması riskini arttırdı. Kanalizasyon sistemlerinin çökmesiyle birlikte durgun kalan sular ilerleyen zamanlarda kırılgan bir sağlık sistemine sahip olan ülkede su ve parazit kaynaklı kolera gibi salgınların oluşmasına yol açabilir.

Tekrar eden yağışlar ve baskınlar yüzünden Sudan halkının önümüzdeki birkaç hafta daha temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumda olamayacağı öngörülüyor. Hükümet, Nil Nehri’nin son yüzyılın en yüksek seviyesi olan 17,4 metreyi geçtiğini ve hala yükselmeye devam ettiğini aktarıyor.

Dünyadan Destek

Yerel hükümetle birlikte BM, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör, selden etkilenmiş binlerce insana hayati yardımlarda bulunuyor. Ancak mağdurların sayısı şimdiden 250.000'i geçti. Özellikle sığınak, gıda dışı ürünler (mutfak eşyaları, bidonlar, plastik çarşaflar vb.), sağlık, su, hijyen ve sanitasyon (WASH) malzemeleri tükeniyor Bu nedenle kısa zamanda destekçilerin özellikle barınma olmak üzere ihtiyaçları karşılayamayacak hale gelmesi bekleniyor. Bu durumun yaşanmaması ve stokların hızlıca yenilenmesi adına acilen ülke dışından bağışa ihtiyaç duyuluyor. 2020 yılında Sudan'daki yardım kuruluşları talep edilen 1.6 milyar’ın %44’ünü elde edebildi. 4 Eylül’de Uluslararası kuruluşlar, 100 ton ağırlığındaki malzemeleri Hartum'a ulaştırdı. Bu malzemelerin bölgedeki ihtiyaçların bir kısmını karşıladığı biliniyor.

Kaynak: The United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs. SUDAN: Floods Flash Update No 6. 2020. Erişim adresi: https://reports.unocha.org/en/country/sudan/flash-update/4jZGLjJ09WMnbXZJdhTarE/.